Blog: Beste Borgerhoutse Buren

Beste Borgerhoutse Buren,

We zijn niet allemaal gelijk, wel gelijkwaardig. Wij zijn niet allemaal bang. Ik heb namelijk geen angst om te zeggen wat ik denk, of nu gehoord word of niet.
Maar het lijkt erop dat er 2 groepen wonen in Borgerhout namelijk de BBB’s (Blanke Borgerhoutse Bewoners) en de ABB’s (Andere Borgerhoutse Bewoner).

Ik zat op mijn Parijse hotelkamer toen ik zaterdag middag werd gebeld door een journalist van de Gazet van Antwerpen met de vraag of ik zou willen reageren op de column geschreven door Saskia De Coster (Hopelijk heb ik uw naam goed geschreven, want geef het toe, het is niet echt een Borgerhoutse naam). Ik werd nooit terug gebeld maar na het lezen van de column wil ik wel reageren:

Eerst en vooral, goede vraag! Waarom praten de moslimburen niet met u? Ik heb niet veel kennis over uw specifieke situatie maar ik ga mijn krachten van deductie gebruiken, natuurlijk met de nodige creatieve vrijheden.

U hebt gelijk. Het enige contact dat we met elkaar hebben is per ongeluk, per ongeluk wanneer uw bakfiets voor de 27ste keer breed geparkeerd staat over drie kwart van het voetpad. Gescheiden leefwerelden, inderdaad… Het is best moeilijk om in contact te komen met onze BBB buren die niet in de “gedeelde” ruimtes komen. Niet in onze buurtwinkels komen winkelen omdat we niet over de nodige biologische certificaten beschikken. We hebben er wel één en dat is Halal, je weet wel Halal-kippenpootjes, Halal-biefstuk en Halal-worstjes.

De lokale jeugdwerkingen bestaan bijna uitsluitend uit kindjes van ABB’s omdat de kindjes van de BBB’s gewoon geen tijd hebben met al hun activiteiten zoals hennep touwknopen, de vegetarische keukenclub of actief zijn bij de jeugdafdeling van Greenpeace. Geen van deze activiteiten die de kindjes van de ABB’s aanspreken omdat ze het gewoon simpelweg gezegd te druk hebben met overleven. Je weet wel overleven, de nationale sport voor meer dan 50 procent van de Borgerhoutse bewoners die onder de armoede grens leven.

Maar contact dat kost toch niets hoor ik je zeggen. Dat zou je wel denken? Want contact is niet echt gratis, wanneer ik een middagje naar een veganistisch verjaardagsfeestje moet komen, moet ik een halve dag vrij nemen van mijn drie jobs die ik nodig heb om mijn gezin te kunnen onderhouden. Die vrijheid heb ik spijtig niet. Maar dan stuur je toch je vrouw, dat is meestal een huisvrouw toch? Gezinnen die rond komen met één inkomen?

Dus als je de volgende keer een buurtfeest organiseert, organiseer dan ook een Halal-BBQ, waar er ruimte is om elkaars verschillen en private keuzes te respecteren. Waar niet elke moslim- vrouw zich moet verdedigen tegen een groep half aangeschoten amateur FEMEN feministen, die als tijdelijke levensdoel hebben om Fatima te bevrijden van haar hoofddoek.

En natuurlijk is niet iedereen vegetarisch, want de vleesetende BBB’s komen we wel tegen bij de Halal-slagerij waar we vechten over de laatste twee merguezworstjes.

Wat ik wil zeggen is dat ik wel te vinden ben voor openheid, openheid over hoe we over elkaar denken en voelen. Ik irriteer me namelijk aan sommige BBB’s die niet willen integreren, ook wel eens NIMBY’s (Not in my backyard) worden genoemd. Dezelfde mensen die in een buurt een petitie tekenen om de verbouwing van een moskee te ondermijnen maar wel eentje tekenen voor een exclusief kinderdagverblijf. Misschien is het hun “achterlijke” architecturale achtergrond of hun elitaire atheïsme dat in de weg staat van hun integratie.

Gelukkig heb ik een open geest om ze met open armen te ontvangen. Van mij mogen jullie blijven zolang jullie maar aanpassen aan de vleesetende meerderheid. Ik vindt het ook geen probleem dat jullie dure koffiezaken starten in Borgerhout. Dat maakt de buurt diverse en gezellig. Van tijd tot tijd maak ik me schuldig aan koffie drinken; lekker exotisch zo’n Latte Agitato Maltese Flat White met biologische hazelnoot extract van vijf euro. Nee, van mij mogen de BBB’s blijven!